yogayoga.nl :: yoga in Amsterdam
zondagen

DONNA FARHI komt in 2014 ! Klik hier voor meer info.

Zondag van 10.00 - 13.00 uur is er een of twee keer per maand een workshop om je in yoga te verdiepen.
Voor mensen met enige yoga ervaring. Sommige zondagen zijn open voor beginners. Reserveer tijdig.
De zondag workshops voor 2014 zijn in planning.

2013:

Verwarmende Winter Yoga: Integratie van Handen & Voeten

27 januari

Leo

(Nederlands text to follow...) yogayoga winter warming yoga

The hands, despite their very human use, still function like feet in terms of the way we are touched by the world. This is key in awakening the responsiveness of our bodies to the impression of ground & space, so that many of the actions in an Asana can happen rather than be contrived. Just as in balancing postures, we can either try to balance, or simply be present & not interfere with balance happening.
All the theories about Prana, or Chi reflect the way there is a circulation between us & the world, in this workshop we’ll experience this is especially through the hands & feet.
This workshop is also an ideal integration for those that have participated in the hands or feet workshop.

 

Herstellende Yoga & Adem

10 februari

Sandra

yogayoga workshop restorative

Pranayama is de studie van de ademhaling in yoga. Prana betekent adem van het leven, de ademhaling, vitaliteit, (groei)kracht, energie & spirit. Volgens oude yoga teksten, is alles gebaseerd op prana.
De beweging van de adem door het lichaam, helpt ons te verjongen en voedt ons. Een voorbeeld, de wervelkolom wordt bewogen door de adem. Dit ondersteunt vloeiende bewegingen en is voedend voor dit vitale centrum. De adem is net zo nauw verbonden met de stem, als met de houding.
Bewustzijn van onze ademhaling is een van de meest waardevolle instrumenten om een groot deel van ons potentieel te ontdekken en is een sleutel tot de diepgang van de meeste yoga houdingen. Voor veel yoga beoefenaars kan het indirect benaderen van de ademhaling bijzonder effectief zijn. In de workshop gaan wij onderzoeken wat de volledige capaciteit om gemakkelijk te ademen ondersteunt.

 

Ons centrum doen ontwaken: de Psoas

3 maart

Sandra

yogayoga psoas

De Psoas is een spier diep in het centrum van ons lichaam die aan beide zijden van de ruggengraat loopt, ter hoogte van de onderrug, helemaal naar beneden door het bekken naar de benen. Hij verbind ons bovenlichaam direct met onze benen. Een goed functionerende Psoas ondersteunt het goed rechtop staan en zitten en laat tegelijkertijd de benen vrij bewegen. Omdat hij zo diep verscholen in ons lichaam ligt kan van de Psoas gezegd worden dat hij een instinctieve spier is, hij reageert op het "vecht of vlucht mechanisme"; wat betekent dat de spier zich kan samentrekken wanneer we angst ervaren en zich kan verlengen wanneer we ons veilig voelen.
Wie met de Psoas spier werkt zou het volgende kunnen ontdekken: een lichter aanvoelen van zijn lichaam, makkelijkere en comfortabelere bewegingen en meer ruimte in het centrum van zijn lichaam en rond de heupgewrichten.

 

Hoe het Landschap ons Lichaam inspireert

24 maart
Leo

yogayoga ground and space Our perception of Ground & Space can be seen in our posture & breath. We will explore how even before we move, before we begin an Asana, our tendency to relate more to ground or space shapes our body, our breath and every movement we make. We often address the body too late, focusing on technique, on moving the body, when we can have a far greater impact on the way we move by first addressing the way we orient in the world. So we can effect our asana practice more efficiently & to a far greater extent, by attending to our relationship to Ground & Space. This has an impact on our lives & the choices we make, because its about our relationship to the world and can therefore enables us to see how our yoga practice is related to everything we do off the mat.

 

De Bekkenbodem & SI Gewrichten

21 april

Sandra

yogayoga pelvic floor

De bekkenbodem is een van onze meest intieme lichaamsdelen en toch kan het voor velen verrassend onbekend terrein zijn. Een natuurlijk functioneren van de bekkenbodem is van essentieel belang voor stabiliteit van het bekken (inclusief het SI- ofwel heiligbeengewricht) en de onderrug en het goed functioneren van de organen in het bekken, waaronder de blaas en de urinebeheersing.
De bekkenbodem speelt een essentiële rol in goed rechtop zitten, staan en lopen, bij veel bewegingen en hij ondersteunt het dragen. Veel mensen kunnen vastzitten in gebruikspatronen als een gekanteld bekken of een gespannen anus die een natuurlijk functioneren van de bekkenbodem in de weg zitten.
De manier waarop we onze voeten en onze perceptie gebruiken is de manier van de natuur om onze bekkenbodem in te schakelen, alsof we onze “kernsteun” inschakelen. In yoga noemen we dit Mula Bandha, maar het wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd of te geforceerd.
Simpelweg duidelijker zijn over dit lichaamsdeel kan vérstrekkende invloed hebben op lichaam en geest.

International yoga teacher Donna Farhi notes that in her travels around the world, she's found that dysfunction in the Sacro-Iliac joint (SI joint) has become the most common injury among female yoga practitioners.
This workshop is ideal as a preventative measure or to help you find stability, particularly useful after childbirth, no matter how long its been!Lichaamsbeeld en Lichaamsschema - van waaruit beweeg je?

2 juni
Leo

yogayoga body image

At the base of co-ordination there are two ways we can move, one is from Body Image – for example, I see the teacher move and try to copy, or follow instructions, pictures in a book or video and move from this reference. The other is Body Schema, mostly unconscious, here moment by moment my body responds to impressions, the movement ‘happens’ rather than being contrived.
When our Postural Schema is active, we are upright and breathing with less effort. Body Schema reflects a responsive state, whereas Body Images is usually updated less – like when there’s sometimes a conflict when we look in the mirror! Our Body Image is a rich resource that can also tell us a lot about our Culture and History, so it’s a way to become aware of how these choices effect our embodiment. Although we can’t separate them and there is no ‘good’ or ‘bad’, we can learn to update our Body Image so that it supports the efficiency of our Body Schema.


herfst 2012:

Yoga & de spiralen in het lichaam yogayoga spirals

23 september
Leo

Het ervaren en begrijpen van de spiralen die in ons lichaam bestaan, bijvoorbeeld in de spieren en de botten, maakt duidelijk wat er gebeurt als we een yogahouding aannemen en er vervolgens even in blijven. Lijnrechte bewegingen eisen van een lichaam dat eigelijk geen rechte lijnen kent, kan soms ongemakkelijk voelen en zelfs spanning op gewrichten of zwakke punten opleveren, vooral wanneer een gewricht gewoonlijk ’op slot’ zit.


In deze workshop onderzoeken we hoe spiralen voor een heel instinctieve manier van bewegen zorgen. Dit kan ons helpen ons ‘innerlijk referentiekader’ te volgen, zodat we bewegingen die gekunsteld, opgelegd of te mechanisch voelen en meestal tegen onze intuïtie ingaan, leren herkennen. Wanneer we naar de aangeboren intelligentie van het lichaam leren luisteren, kunnen we bewegingen vinden die veel dichter bij de ‘natuur’ van onze anatomie lijken te liggen. In staat zijn om te onderscheiden hoe wij bewegen is een essentiële kwaliteit die we op veel terreinen van ons leven kunnen ervaren.

 

De Verbinding tussen Voeten & Wervelkolomnyoga foot

14 Oktober
Leo


In deze workshop zullen we ons bezighouden met de voet als zintuigelijk orgaan dat belangrijke informatie doorgeeft aan de rest van het lichaam, en de voet als essentieel onderdeel van het hele houdingssysteem. Door op deze manier aandacht te schenken aan onze voeten, zullen we stabiliteit en mobiliteit stimuleren. Je zult ervaren dat de voeten in aanleg tot onze meest responsieve en informatieve lichaamsdelen behoren. Zij zorgen er voor dat wij soepel op onze omgeving kunnen reageren.
De voeten vertellen aan ons lichaam 'waar' we ons bevinden en in respons hierop past het lichaam onze houding aan. Wanneer de voeten wakker zijn, vindt dit proces voortdurend plaats: zowel in onze dagelijkse houdingen zoals lopen, staan & zitten, als in elke yogahouding waarbij wij de voeten gebruiken. Om een yogahouding te begrijpen, moeten wij onze voeten kennen.


De rechtopstaande houding van de mens en de daarvoor noodzakelijke lichaamscoördinatie tussen ledematen en wervelkolom, begon met onze evolutie van zee- naar landdieren. De huidige manier waarop onze handen en voeten met ons lichaam praten, is nog steeds met die evolutonaire stap verbonden en is daarom diep in ons lichaam verankerd. Integrale lichaamshouding en -coördinatie zijn belangrijk, omdat zij ons kunnen helpen om ons met groter gemak in de wereld te begeven, en zelfs duidelijker keuzes te maken.

Je kunt deze workshop los volgen, of in combinatie met de workshop ’De verbinding tussen handen en wervelkolom’. Gecombineerd zorgen de twee workshops ervoor dat onze lichaamshouding een wezenlijke samenhang krijgt. Beide workshops zijn voor mensen met enige yoga ervaring.

 

yogayoga foot spine workshopDe Verbinding tussen Handen & Wervelkolomn

4 November
Leo

De handen spelen een grote rol in de manier waarop wij met onze omgeving omgaan en helpen ons om de Asana’s duidelijk vorm te geven.


In deze workshop zullen we onderzoeken hoe de handen de stabiliteit en mobiliteit van schouders actief beïnvloeden en hoe de handen, net als de voeten, met de wervelkolom kunnen praten. Want net als de voeten zijn de handen zintuigelijke organen die het centrum van ons lichaam informeren en er een dynamische verbinding mee aangaan. Onze kracht en mobiliteit zijn grotendeels afhankelijk van de mogelijkheid om door onze handen (en voeten), moment voor moment, een duidelijke indruk van onze omgeving te krijgen.

De rechtopstaande houding van de mens en de daarvoor noodzakelijke lichaamscoördinatie tussen ledematen en wervelkolom, begon met onze evolutie van zee- naar landdieren. De huidige manier waarop onze handen en voeten met ons lichaam praten, is nog steeds met die evolutonaire stap verbonden en is daarom diep in ons lichaam verankerd. Integrale lichaamshouding en -coördinatie zijn belangrijk, omdat zij ons kunnen helpen om ons met groter gemak in de wereld te begeven, en zelfs duidelijker keuzes te maken.

Je kunt deze workshop los volgen, of in combinatie met de workshop ’De verbinding tussen handen en wervelkolom’. Gecombineerd zorgen de twee workshops ervoor dat onze lichaamshouding een wezenlijke samenhang krijgt. Beide workshops zijn voor mensen met enige yoga ervaring.

 

Meditatieyoga flame
25 November
Sandra


Vanuit de traditie is het doel van yoga “het tot rust brengen van de geest”, zodat we ons kunnen realiseren wie we werkelijk zijn.


In elke workshop beoefenen we verschillende yogahoudingen om ruimte, gemak en oplettendheid in het lichaam te scheppen ter voorbereiding op een zittende meditatie.


Met eenvoudige meditatietechnieken, onder andere uit het Tibetaanse boeddhisme, oefenen we ‘nuchtere’ vaardigheden, zoals steeds in het heden aanwezig zijn, ruimte laten ontstaan in het bewustzijn en het ontwikkelen van een vriendelijke houding naar onszelf.

 

Verzoeken voor toekomstige zondagworkshops zijn welkom!

yogayoga ground & space