yogayoga.nl :: yoga in Amsterdam
vergevorderden :: yoga voor vergevorderden

Een nieuwe training is in planning; meer informatie komt binnenkort.
Onderaan deze pagina vind je de lesdata van de lopende groepen.
De Somatic Yoga Training bij yogayoga wordt gegeven in het Engels.

Somatic Yoga Training

Al duizenden jaren lang wordt yoga beoefend volgens de rijke oude yogatraditie. Door de eeuwen heen wisten yogis de wijze waarop zij oefenden te bewaren, en tegelijkertijd, voortdurend te ontwikkelen en te veranderen. Yogis waren gedreven onderzoekers. Hun sterke verlangen de waarheid te kennen en vrij te zijn hielp hen nieuwe wegen in te slaan.

Het griekse woord 'Soma' betekent: lichaam of belichamen. De Somatic Yoga Training is gebaseerd op principes die helpen de lichaam-geest connectie te begrijpen en steunen op een levendige, experientiële kennis van anatomie. Deze principes staan voor diepgaande ervaring en kennis van de essentie en betekenis van yogahoudingen en -technieken. In die zin verwijst Soma(tic) Yoga, of, Belichaamde Yoga, terug naar de oorspronkelijke yogispirit.

De Somatic Yoga Training is géén nieuwe stijl van yoga; de geleerde manieren van waarnemen en onderzoeken kunnen toegepast worden in elke vorm van yoga. De doorleefde principes kunnen uitgroeien tot een rijke voedingsbodem voor het beoefenen en les geven en je tevens inspireren bij het ontwikkelen van je eigen bewegingsmateriaal en technieken. De manier van werken is ervaringsgericht en practisch, dus zelfs als we een filosofisch aspect bestuderen richten we ons op de lichamelijke uitingen ervan en de toepassing in yoga.

De Training wordt gegeven door Leo Peppas en komt voort uit zijn 25 jaar ervaring met Hatha Yoga, Somatic Movement (gebaseerd op Body Mind Centering), het werk van Donna Farhi en Hubert Godard.


De modules
yoga spiritDe Somatic Yoga Training bestaat uit 6 modules. Deze modules vormen een intelligent geheel. Ze zijn zo ontworpen dat het doorlopen ervan je vertrouwd maakt met de natuurlijke processen van leren en groeien en inzicht geven in de toepassing hiervan in de yogapraktijk. Wij raden je aan de modules in chronologische volgorde te volgen. Als dit niet mogelijk is kun je je eigen volgorde bepalen, of alleen die modules volgen die je speciale interesse hebben. Het is wel verplicht module 1 te voltooien, als basis, voor je een van de andere modules kunt volgen.

Module 1: Dynamic Ground
yoga cell membrane Introductie in de manier van werken van Somatic Yoga
Cellulair bewustzijn: Balans tussen zijn & actie / Aanraken / onze relatie met de zwaartekracht
Bewegingsontwikkelings-acties: Yield (Gronden: toegeven aan de zwaartekracht), Push (Duwen) Reach (Reiken) & Pull (Trekken) Cyclus
Co-supervisie vaardigheden: Feedback leren geven zonder oordeel & met open mind
Module 2: Niveaus van Organisatie
Niveaus van Organisatie: Weefsel, Coordinatie, Perceptie, Symboliek (Emotioneel)
Lichaams-Beeld en Lichaams-Schema: waarde & valkuilen van lesgeven en het imiteren van uiterlijke vormen in Asana uitvoeringen / een holistische benadering van Anatomie
Vroege Kindontwikkeling & Individualisatie: Ontwikkelen van Interoceptie & Exteroceptie / Betekenis van timing gedurende Individualisatie / Relatie van dit proces met onze houding & vermogen om steun te vinden
Module 3: De Wijze waarop wij de Wereld ontmoeten
Content & Context: Wat betekent dit in yoga beoefenen & lesgeven / Basis Object-Relaties: ik, de ander & context
Grond & Ruimte: Voorafgaand aan Beweging, Orientatie, Balans-orgaan
Perceptie: Haptische Zintuigen - ogen, oren, kaak, handen & voeten

somatic yoga training group
Module 4: Bewegings Vocabulaire
Bewegingsontwikkelings-Patronen: Cellulair, Zeester/Navel Radiatie, vanuit de Mond, Spinaal, Homologoog, Homolateraal en Contralateraal
Module 5: Belichaamde Anatomie I
Kennis en Beleven van Lichaamssystemen: Spieren, Botten and Organen
Module 6: Belichaamde Anatomie II
Kennis en Beleven van Lichaamssystemen: Zenuwstelsel, Klieren, Vloeistoffen and Bindweefsel

Op verzoek is een gedetailleerde beschrijving van elke module (in het Engels) te verkrijgen.


Toelatingseisen
De Somatic Yoga Training is geschikt voor mensen die ten minste twee jaar regelmatig yoga beoefenen en voor yogadocenten.
Om er zeker van te zijn dat deze training geschikt voor je is, raden we je aan wat lessen bij yogayoga te volgen zodat je kennis maakt met onze manier van werken.
De Modules bevatten veel informatie en bewegingsexploraties. Zij bieden echter niet een volledige Asana beoefening en kunnen deze ook niet vervangen. Om het aangeboden studiemateriaal te integreren dienen studenten zelf te oefenen en tijdens de modules minimaal een yogales per week bij yogayoga, of elders, te volgen.
NB: dit is géén opleiding tot yogadocent.


Bij deelname aan elk van de modules is inbegrepen
Vrij gebruik van de studioruimte voor individuele en groep praktijksessies, op vastgestelde tijden.
Gemiste lessen kunnen worden ingehaald tijdens praktijksessies met andere groepsleden, in onze studio.
Vrij lidmaatschap van het yogayoga’s Somatic Yoga Training Online Forum dat extra studiemateriaal bied zoals artikelen, afbeeldingen en linken naar video's, de gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen (aan Leo) en om oefensessies met groepsleden te organiseren. Het Forum is alleen toegangelijk voor huidige deelnemers van de Somatic Yoga Training.
De mogelijkheid om aanvullende lessen te volgen: Basics and Classics lessen bij yogayoga zijn gebaseerd op de uitganspunten van de basisprincipes die worden behandeld in de Somatic Yoga Training. Wij kunnen deze lessen van harte aanbevelen om het materiaal uit de training verder te leren toepassen. Deelnemers ontvangen 10% korting op de 10-lessen-kaart, wanneer deze tijdens de training wordt aangeschaft.
Een literatuurlijst, met aanbevolen boeken. Sommigen boeken zijn te koop bij yogayoga, deelnemers ontvangen 10% korting.
Er zullen huiswerkopdrachten en suggesties voor oefensessies worden gegeven.

Kosten
€350 per module

Inschrijving
Inschrijving is nu mogelijk voor alle Modules. Het maximum aantal deelnemers per groep is 16.
Wil je per email op de hoogte gehouden worden van nieuws rond de Somatic Yoga Training of meer informatie ontvangen over het inschrijven voor de training, meld je dan hier aan.
Als je nieuwsgierig bent geworden, en meer wilt weten, dan raden we je aan om naar een workshop of les van Leo te komen. Voor alle andere vragen of informatie kun je ons uiteraard ook emailen.

Certificatie
De Somatic Yoga Training is ontworpen als een professionele training. Wanneer de zes modules zijn doorlopen kan een certificaat worden verkregen. Informatie over de details en voorwaarden voor certificatie is op aanvraag beschikbaar.


Somatic Yoga Training lesdata in 2013:

Group 4
Zaterdag 12.00 - 17.00 (incl. een uur pauze)

vijf namiddagen per module, +/- veertiendaags

Module 4: Bewegings Vocabulaire

19.1.13 / 2.2.13 / 16.2.13 / 2.3.13 / 23.3.13
Module 5:Belichaamde Anatomie I
13.4.13 / 27.4.13 / 25.5.13 / 8.6.13 / 22.6.13
Module 6: Belichaamde Anatomie II 

14.9.13 / 28.9.13 / 12.10.13 / 2.11.13 / 16.11.13